Tunnelmallinen puulaavu

Monet ovat viettäneet kansallispuistossa tai vastaavassa aikaa puulaavulla istuen ja makkaraa paistellen. Joku on jopa jäänyt laavuun yöksi ja nauttinut keväisen metsän ja kuikkien äänistä aamuyöllä ja auringon noustessa.  

Puulaavun ja turvallisen nuotiopaikan tekeminen ei ole vaikeaa ja osan materiaalista saa helposti omasta metsästä vähäisillä työkaluilla. Puulaavu on hyvä investointi ja muodostaa mökille helposti paikan, jossa tehdään lounaat ja päivälliset sekä istutaan kesäisenä yönä ja talven nietoksissa pakkasen purressa. Valmis rakennelma voi myös laskea kynnystä nukkua maastossa ja silti nauttia luonnosta. Hyvällä makuupussilla ja alustalla tämä onnistuu ympäri vuoden.  

Laavun voi tehdä itse tai ostaa valmiina pakettina omista puista tehtyinä.  

Työohjeet:  

  1. Laavun paikkaa kannattaa miettiä, jotta se on pihapiiriissä, mutta kuitenkin siellä istuessa voi kuvitella olevansa kaukana erämaassa. Jos mökkisi sijaitsee järven rannalla on mukavaa, jos sen voi rakentaa lähelle vettä. Rakennusmääräykset voivat kuitenkin aiheuttaa tässä omat haasteensa.  

  2. Laavun ilmansuuntia kannattaa miettiä auringon suhteen eli auringonlaskun näkeminen on plussaa ja toisaalta kannattaa myös miettiä vallitsevia tuulensuuntia ja pyrkiä kääntämään laavua edes hiukan sivuittain niihin nähden. Näin laavulla on mukava istua, kun näkee auringonlaskun ja laavu tarjoaa hiukan suojaa, jos tuulee tai pyryttää. Tuulinen paikka ei sinänsä ole mikään ongelma, koska hyttysiä on vähemmän kuin suojaisessa kuusikossa.  

  3. Jos paikan suhteen on useita vaihtoehtoja niin kannattaa valita mahdollisimman paloturvallinen maasto. Lisäksi veden läheisyys on hyvä, jotta kynnys sammuttaa nuotio huolella ei kasva yhtään.  

  4. Ota pintamaa pois ja pyri saamaan ainakin nurkat suht samalle tasolle.  

  5. Tee “perustukset” isoista kivistä tai lekaharkoista asettamalla kivi kuhunkin nurkkaan. Maan routiminen ei ole puulaavun osalta tärkeää, sillä sitä on helppo suoristaa tunkkaamalla, jos routa on päässyt sitä liikuttamaan. Käytännössä laavun paino pitää nurkat kyllä kohdillaan ja routa ei niitä liikuta. Isot kivet ovat nurkkakivinä kauniimmat kuin lekaharkot, mutta niitä ei ole aina saatavilla. Ketjutaljalla voit kuitenkin liikuttaa painaviakin kivenmurikoita nurkkakiviksi. Lekaharkot voit maalata harkkomaalilla maastoon sulautuviksi. Laita laavun pohjan ja kivien väliin kaistaleet huopaa kosteuskatkoksi.   

  6. Laavun pohja rakennetaan mahdollisimman leveistä palkeista tai ylijäämähirsistä, jos niitä sattuu olemaan saatavilla. Rakenna ensin suorakaide ja sen sisään ruoteet 60 cm välein. Ota ristimitta mahdollisimman tarkasti. Vaikka laavu ei ole hirveän tarkka mitoista niin kannattaa yrittää rakentaa alku mahdollisimman hyvin, jotta ei joudu korjailemaan seuraavissa vaiheissa. Elävä puu tuo kuiteinkin joka tapauksessa hiukan heittoja eri kohtiin. Muista myös katsoa vatupassilla, että pohja on mahdollisimman suorassa.  

  7. Ruoteet kannattaa rakentaa vastoin laavun auki olevaa sivua, jotta kansilaudoituksen voi rakentaa pitkistä laavun leveyden suuntaisista laudoista. Laavu on sen verran pieni rakennelma, että lattia kannattaa rakentaa pitkistä laudoista eikä optimoida laudan määrää. 

  8. Laavun leveyden voi toki itse päättää, mutta itse suosin mallia, jossa nukutaan sivuttain, ei siis syvyyssuunnassa. Muutama olisi hyvä mahtua nukkumaan ja tilaa kannattaa vielä varata +50 cm tavaroiille. Laavun syvyys voi olla esim. kolmen makuualustan levyinen ja korkeus sellainen, että perällä voi istua selkä suorassa ja edestä laavuun mahtuu ilman suurempia kyyristelyitä. Harjan korkeusmitta edestä voi olla sellainen, että kantava hirsi ei osu otsaan laavuun edessä seistäessä. Pienempi koko tekee laavusta siromman eli menisin ehkä siihen suuntaan, jos pitää valita. Luonnollisesti laavun laidalla pitää pidemmänkin miehen pystyä istumaan.

  9. Rakenna laavun lattia leveistä lankuista (vaikka samoista mistä pohja) tai ponttilaudasta.  

  10. Kun lattia on valmis hae metsästä mäntyä, joka on maksimissaan noin pohkeen paksuista. Ei mitään ihan tukkipuuta, mutta ei myöskään ihan tikkua. Vänkyrät ja oksaiset puut ovat kaikkein hienoimpia ainakin laavun eteen. Näin saat laavuun vähän ilmettä ja se ei näytä rautakaupan tekeleeltä.   

  11. Kuori männyt kuorimaraudalla tai vesurilla. Hätätilassa työn voi tehdä pienellä kirveelläkin. Kuorintaa helpottaa, kun nostat yhden pään ylös rakentamalla pienen pukin narusta ja ylijäämäpuista. Selkäkin kiittää, vaikka kyse ei olekkaan isosta työstä.

  12. Sahaan laavuun eteen ja taakse sopivat nurkkatolpat. Kiinnitä nurkkatolpat ruuveilla tai nauloilla laavun lattiaan ja tue nurkkatolpat asennusrimoilla suoriksi. Laita ruuvit laavun ulkopuolelta niin ne jäävät peittoon, kun asennat ulkolaudoituksen. Tee myös laavun keskelle yksi tolppa. 

  13. Asenna nurkkatolppien kohdille laavun leveyden suuntaiset kattoruoteiden aluspuut (2 kpl). Lovea nurkkatolppien päitä hiukan moottorisahalla, jotta saat aluspuut nätisti paikoilleen. Ruuvaa ne kiinni ylhäältä nurkkatolppien päihin.  

  14. Aseta nurkkatolppien väleille vinotuet samankokoisesta männystä (4 kpl).  

  15. Kattoruoteet voivat olla myös mäntyä ja ne voivat olla paksuudeltaan vähän pienempiä kuin nurkkatolpat. Kiinnitä kattoruoteet noin 60 cm. välein aluspuihin. Huomaa, että kattoruoteet saavat tulla reilusti laavun etu- ja takapuolen yli, jotta saat pitkät räystäät. Myös sivuilla ylitys saa olla reipas (esim. 30 cm), jotta laavun sivuille saa puita pinoon.  

  16. Kiinnitä kattoruoteisiin koko katon levyinen laudoitus ja laita viimeiseksi huopa. Sivujen ylitykset kannattaa tässäkin vaiheessa olla reilut ja vasta lopuksi voit päättää ylityksen mitan sahaamalla laudoituksen suoraan. Jos haluat hifistellä niin huovan päälle voi rakentaa turvekaton laittamalla kuplamuovin, räystäät, laittamalla katolle muutaman säkin turvetta ja viimeistelemällä katon esim. jäkälällä tai sammaleella. Jos teet turvekaton niin jätä katon takana oleva räystäslauta hiukan irti katosta, jotta vesi pääsee valumaan pois.    

  17. Laudoita laavu tuppeen sahatusta mahdollisimman leveästä laudasta. Kiinnitä laudat nauloilla, ruuveilla tai viimeistelynaulaimella. Etene sivu kerrallaan ja jätä lautojen väliin 5-10 cm , jonka päälle laitat leveän laudan. Ei haittaa yhtään, että laudat ovat kaikki erilaisia ja eläviä muodoiltaan.  

  18. Pintakäsittele laavun ulkoseinät sävytetyllä puunsuojalla.  

  19. Nurkkatolppiin ja vinotukiin voit porata reikiä (20 mm), joihin vuolet puusta 10-15 cm pitkiä tappeja, joihin voit ripustaa tarpeellista tavaraa (kahvipannu, halsteri, teleskooppimakkaratikkuja, rukkaset jne).  

  20. Laavun sisälle voi vielä rakentaa laavun leveyden mittaisen tangon (esim. haapaa), jolle voit ripustaa laavun istuinalustat (esim. porontaljoja).  

  21. Sitten vielä nuotiopohja, sitä kiertävä kokonaisista puunrungoista rakennettu nuotiorinki ja pieni varasto polttopuille (voi olla myös pieni miniatyyrilaavu). 

 

Tarvittavat työkalut ja materiaali:  

  • Lapio 

  • Rautakanki  

  • Ketjutalja 

  • Kirves 

  • Moottorisaha 

  • Käsisirkkeli

  • Vatupassi  

  • Mitta 

  • Puukko 

  • Vesuri tai kuorintarauta 

  • Nauloja ja/tai ruuveja 

  • Nuorta mäntyä 

  • Lautaa (kattoon) 

  • Ponttilautaa tai lankkua (runko ja kansi) 

  • Tuppeen sahattua leveää lautaa (seiniin)  

  • Sävytettyä puunsuojaa (ulkoseinien sävytys) 

  • Harkkomaalia, jos rakennat perustukset harkoista 

  • Huopaa (kattoon ja rungon ja kivien väliin kosteussuluksi)  

  • Huopanauloja  

Edellinen
Edellinen

Ponttilautalattia

Seuraava
Seuraava

Puutarhavajan rakentaminen