Lakiblogeja
Täältä löydät ajankohtaisia perhe- ja perintöjuridiikkaan sekä kiinteistöjuridiikkaan liittyviä tekstejä, joiden tarkoituksena on tarjota hyödyllistä tietoa arkisista juridista asioista. Tekstejä ei ole laadittu tyhjentäviksi, mutta ne voivat auttaa ymmärtämään käsillä olevan juridisen asian sisältöä.

Tekoäly tulee kovaa vauhtia kaikille toimialoille - Keskinäistä testamenttia koskeva prompti
Chat GPT:llä ja muilla tekoälysovelluksilla voi tehdä jo paljon myös juridiikan saralla. Tässä tekstissä on kerrottu mitä Virtuaalilakipalveluissa oleva keskinäistä testamenttia koskeva prompti tekee.

Asunnon myynti tai osto – mitä tulee tietää?
Asunto-osakkeiden myyntiä säätelee asuntokauppalaki. Lisäksi esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) verkkosivuilla on kattavat ohjeet asuntokauppaan liittyen, kuten tilanteisiin, joissa myyjä on antanut virheellistä tietoa tai huoneistossa ilmenee piilevä virhe. Sekä lainsäädäntö että viranomaisten ohjeet ovat helposti saatavilla verkosta – niihin kannattaa tutustua huolella ennen kaupanteon aloittamista.

Kiinteistön luovutuksen tärkeät asiakirjat
Kiinteistön luovutukseen – olipa kyseessä myynti, osto tai lahjoitus – liittyy joukko viranomaisasiakirjoja, jotka kannattaa hankkia heti prosessin alkuvaiheessa.


Avioehtosopimus
Pääsäännön mukaan puolisoilla on avio-oikeus toisen omaisuuteen, joka on puolet puolisoiden omaisuuden säästöstä. Pääsäännöstä voi poiketa avioehtosopimuksella tai jos lahjakirjassa, testamentissa tai henkilövakuutuksen edunsaajamääräyksessä on niin määrätty.


Remonttisopimus
Remonttiin kannattaa suhtautua leppoisasti ja parhaiten se onnistuu, kun valmistautuu asioihin kunnolla ja selvittää itselleen mitä haluaa ja miten haluaa asioiden hoituvan. Jos on tarkoitus käyttää ulkopuolista apua niin kannattaa laatia kirjallinen remonttisopimus.

Huoneiston vuokraaminen
Vuokrasopimus on hyvä tehdä kirjallisesti epäselvyyksien välttämiseksi.
How to buy a cottage in Finland
The sale of real estate is a formal process, according to which the contract must be made in writing and the official notary must confirm the sale. A real estate transaction can still be done online on the website of National Land Survey of Finland, and in that case a public confirmation of sale is not needed.

Perukirja ja perunkirjoitus – mitä ne tarkoittavat ja miten toimia?
Perukirja on luettelo vainajan omaisuudesta, sen arvosta sekä kuolinpesän osakkaista. Se sisältää myös lesken varat ja velat, ja jos puolisoiden välillä ei ole tehty ositusta, siihen kirjataan ex-puolison varallisuustiedot laskennallista ositusta varten. Perukirja toimii verottajalle raporttina, jonka avulla määritetään perintöverot. Lisäksi se toimii tärkeänä asiakirjana myöhempää perinnönjakoa varten.

Mökin tai vapaa-ajan kiinteistön ostaminen
Kiinteistön kauppa pitää tehdä maakaaren muodossa eli käytännössä sopimus pitää tehdä kirjallisesti ja julkisen kaupanvahvistajan tulee vahvistaa kauppa.

Kesämökin lahjoittaminen lapselle – Opas järkevään siirtoon
Kesämökin lahjoitus lapselle on monivaiheinen prosessi, joka vaatii huolellista suunnittelua ja keskustelua perheen kesken. Mökin siirto ei ole vain juridinen tai taloudellinen toimenpide, vaan se sisältää myös käytännön järjestelyjä ja sukupolvien välisen vastuunjaon. Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät vaiheet ja vinkit mökin lahjoittamiseen, jotta prosessi sujuu mahdollisimman sujuvasti ja kustannustehokkaasti.

Kesämökin yhteisomistus
Yhteisomistuksesta säädetään laissa eräistä yhteisomistussuhteista (yhteisomistuslaki). Laki on tahdonvaltainen eli yhteisomistajat voivat poiketa siitä mitä laissa on säädetty. Esim. mökin yhteiskäytöstä kannattaakin tehdä erillinen sopimus omistajien ja käyttö- ja hallintaoikeuden haltijoiden välille.

Testamentti - mitä on hyvä tietää?
Testamentti on tärkeä asiakirja, jossa määritellään, miten omaisuus jaetaan henkilön kuoleman jälkeen. Vaikka testamentti ei ole pakollinen, sen laatiminen tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa omaisuuden jakoon ja varmistaa, että oma tahto toteutuu perinnönjaossa. Ilman testamenttia omaisuus jaetaan perintökaaren mukaisesti lakimääräisten perillisten kesken.

Edunvalvontavaltuutus – Miksi se kannattaa tehdä?
Edunvalvontavaltuutus on valtakirja, joka mahdollistaa valtuuttajan talouteen ja terveyteen liittyvien asioiden hoidon tilanteessa, jossa valtuuttaja ei itse kykene siihen.