Asunto-osakeyhtiön korjausvastuun siirtäminen osakkaalle - kuinka maksimoin kotitalousvähennyksen

Asunto-osakeyhtiössä kiinteistön rakenteiden kunnossapitovastuu on jaettu yhtiölle ja osakkaille asunto-osakeyhtiölain 4 luvun perusteella. Monelle asia tulee tutuksi, kun esimerkiksi kylpyhuoneessa tulee vesivahinko, joka on aiheutunut esim. kosteuseristeen rikkoutumisesta, putkivauriosta tai esim. wc:n tuuletusputken vuotamisesta.

Lähtökohtaisesti yhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle. Osakkeenomistaja vastaa huoneiston sisäosista ja yhtiö kiinteistön rakenteista ja eristeistä. Yhtiöjärjestyksessä voidaan kuitenkin poiketa pääsäännöstä ja kirjata, että osakas vastaa esim. vesieristeistä tai jostain normaalisti yhtiön vastuulle kuuluvasta rakenteesta.

Mitä järkeä tässä on? Miksi kukaan haluaisi ottaa vastuulleen vesieristeet tai esim. piha-alueiden rakenteet. Eikö ole paljon helpompaa, että yhtiö vastaa niistä? Äkkiseltään kuulostaa myös kalliilta, jos joutuu itse vastaamaan jostain.

Asiaan voi kuitenkin olla muutamia ihan hyviä järkiperusteita ja pienissä yhtiöissä vahingon jakaantumisesta monelle ei myöskään ole vastaavaa etua. Muutos voi olla järkevä esim. tilanteessa, jossa yhtiö ei saa lainaa korjausten teettämiseen tai lainat ehdot ovat selvästi huonommat kuin, jos jokainen ottaisi oman lainansa. Lisäksi esim. kotitalousvähennykset jäävät hyödyntämättä, jos yhtiö teettää korjaukset. Yhtiöjärjestyksen muutoksella voidaan siis aikaansaada tilanne, jossa osakas saa paremmat lainaehdot ja pystyy hyödyntämään kotitalousvähennykset. Vuonna 2024 kotitalousvähennystä saa 2250 Eur henkilöltä ja omavastuu on 100 euroa. Parhaimmillaan perhe voisi siis saada 4300 Eur kotitalousvähennystä.

Liian kevyin perustein rakenteiden ylläpidon vastuita ei kuitenkaan pidä lähdetä muuttamaan sillä se voi johtaa käytännössä hankaliin tilanteisiin, jos osakas ei huolehdikkaan omista velvollisuuksistaan ja kiinteistön kunto tai turvallisuus vaarantuu. Toki asiaan voi varautua yhtiöjärjestyksessä ja lakikin antaa mahdollisuuden puuttua laiminlyönteihin. Hankalia tilanteita varmasti voi kuitenkin syntyä. Asia on kuitenkin harkinnan arvoinen ja yhtiöjärjestyksen muutos ei ole iso asia pienissä yhtiöissä.

Edellinen
Edellinen

Avioehtosopimus (sisältää mallin)

Seuraava
Seuraava

Remonttisopimus (sisältää sopimusmallin)