Keskinäinen testamentti vai keskinäinen hallintaoikeustestamentti?  

Testamentti on testamentin tekijän tahdonilmaisu, jossa määrätään miten omaisuus jaetaan kuoleman jälkeen. Testamentti ei ole pakollinen ja jos sellaista ei ole omaisuus jaetaan laissa määrättyjen periaatteiden mukaan. Lisäksi testamentissa voidaan todeta, että esim. testamentin saajan aviopuolisolla ei ole avio-oikeutta testamentilla saatuun omaisuuteen.  

Testamentti pitää tehdä laissa säädettyjen muotojen mukaisesti tai muuten se on pätemätön. Perillisillä on myös mahdollisuus vaatia lakiosaansa testamentista riippumatta. Lakiosa on puolet perintöosasta, jonka rintaperillinen saisi, jos testamenttia ei olisi tehty.  

Testamentti on laadittava kirjallisesti ja siinä pitää olla laatijan nimi, ammatti, henkilötunnus, osoite ja allekirjoituspäivämäärä ja –paikka. Testamentti allekirjoitetaan siten, että läsnä on yhtä aikaa kaksi esteetöntä ja yli 15 vuotiasta todistajaa.  

Testamentteja on monenlaisia, esim. keskinäinen testamentti, keskinäinen hallintaoikeustestamentti, yleistestamentti ja erityistestamentti. Keskinäisessä testamentissa tyypillisesti puolisot testamenttaavat kaiken omaisuutensa toisilleen. Testamentissa voidaan kuitenkin todeta, että omaisuus jaetaan puolisoiden perillisille tasan toisen puolison kuoleman jälkeen. Keskinäinen hallintaoikeustestamentti poikkeaa keskinäisestä testamentista siten, että testamentin saaja saa hallita ja käyttää omaisuutta, mutta ei myydä tai luovuttaa sitä eteenpäin. Tässä tapauksessa perilliset omistavat omaisuuden, mutta tyypillisesti leski saa sitä hallita. Tämä voi olla hyvä tapa minimoida perintöveroja. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että ko. tapauksessa perilliset eli usein lapset joutuvat maksamaan perintöverot, vaikka omaisuutta rasittaakin hallintaoikeus. Suomen perintöverotuksen mukaan lesken pitää maksaa perintöveroa, jos omaisuuden arvo ylittää 110.000 Eur. Perintöveroa ei ylipäätään tarvitse maksaa, jos omaisuuden arvo on alle 20.000 Eur.  

Keskinäisessä hallintaoikeustestamentissa pitää erikseen mainita, että leskellä on lupa vaihtaa (myydä ja ostaa) puolisoiden koti uuteen. Muutoin lupa pitää saa erikseen perillisiltä, jotka omistavat huoneiston tai kiinteistön.   

Testamenttia laadittaessa kannattaa pohtia mikä on itselleen ja puolisolleen tärkeää, kuinka hyvällä pohjalla suhteet ovat omiin perillisiin ja haluaako optimoida perintöveroja. Kannattaa myös miettiä haluaako jo etukäteen ehkäistä riitoja ja epäselvyyksiä kertomalla testamentissa miten omaisuus jaetaan kuoleman jälkeen. Erilaisiin tilanteisiin sopivat erilaiset keinot ja olennaista on käydä läpi ajatuksella oma tilanne ja halu.  

Edellinen
Edellinen

Kesämökin yhteisomistus

Seuraava
Seuraava

Edunvalvontavaltuutus