Keittiön asentaminen

Keittiön asentaminen ei ole vaikeaa, mutta virhemarginaali on tässä työssä hyvin pieni eli mittaamiseen ja sahauksiin kannattaa keskittyä kunnolla. Lisäksi virheitä ei välttämättä pysty piilottamaan eli tarkkana pitää olla. Myös asennuspintojen suoruus vaikuttaa lopputulokseen eli olisi hyvä lähteä liikkeelle mahdollisimman suorilta pinnoilta. Keittiön asentaminen ei ole kuitenkaan rakettitiedettä eli hyvillä työkaluilla ja asiaan keskittymällä voi säästää jokusen euron.

Työvaiheet:

  1. Esivalmistelut

    Lue ohjeet mielellään etukäteen, vaikka kahvikupin äärellä kotisohvalla. Tulosta myös keittiön asennuskuvat paperille ja selvitä itsellesi mitä kullakin mitalla tarkoitetaan ja suunnittele mistä aloitat keittiön kasaamisen ja mitä vaiheita se sisältää. Piirustukset ja ohjeet on luonnollisesti hyvä ottaa mukaan työmaalle. Selvitä myös etukäteen asennusseinän rakenne eli missä mahdolliset koolingit ja vesi- ja sähköjohdot sijaitsevat. Runkojen turvallisia kiinnityskohtia ja ruuvien pituuksia kannattaa miettiä myös jo etukäteen, jotta ei aiheuta tuhoa asennusta tehtäessä. Tarvittaessa voit piirtää jo valmiiksi seinään kynällä missä koolingit, sähköjohdot ja vesiputket menevät. Näppärää on ottaa seinästä merkkausten jälkeen kuva, johon voit tarvittaessa tutustua myöhemminkin. Seinään voi myös kirjoittaa mittoja eri kohteista, esim. koolinkien keskipisteestä seinän reunaan tms. Säilytä valokuvat tulevia aikoja varten niin tiedät mihin voit laittaa pyyhekoukut roikkumaan turvallisesti ilman, että poraat reiän vesiputkeen.

    Jos homma on lähtenyt liikkeelle seinän levytyksestä ja esim. suoristamisesta levytyksen avulla niin kannattaa kiinnittää pystykoolinkeihin vaakatuet oikeisiin korkoihin kaappien asentamista silmällä pitäen. Näin voit laittaa kaapit kiinni pystykoolinkien lisäksi myös vaakatukiin. Näistä kannattaa myös ottaa kuvia ja merkata mittoja seinään ennen kuvien ottamista.

  2. Runkojen asentaminen

    Keittiön koosta riippuen runkojen kokoamiseen kannattaa varata 1-2 päivää. Keittiöiden kasaaminen vaihtelee valmistajasta riippuen lähinnä ohjeiden tason suhteen ja onko ne ns. osittain kasattu. Tällä tarkoitetaan sitä, että osa kiinnikkeistä on jo upotettu levyihin valmiiksi. Tämä toki nopeuttaa työtä, mutta ei kiinnikkeiden asentaminen itsekään monimutkaista ole. Kasaamisessa kannattaa tutustua asennusohjeisiin etukäteen ja niitä kannattaa seurata orjallisesti. Jos poikkeaa ohjeista niin usein tekee virheen tai sitten ohjeissa todellakin on virhe. Tämä on kuitenkin harvinaista eli kun tekee poikkeaman on asiasta oltava ihan varma. Rungot kannattaa kasata esim. pakkauspahvien päällä, joihin ne on pakattu. Näin säästää lattiaa ja rungotkaan eivät vahingoitu. Ovet kannattaa säilyttää erikseen ja kannattaa olla tarkka, että ovien pinnoille ei jää roskaa yms, jotta ne eivät vahingoitu. Pieni kivenmuru painuu pinnoitteeseen ikävällä tavalla ja jättää jäljen. Kannattaa myös miettiä poistaako kaikki suojamuovit heti vai onko remontti vielä siten kesken, että suojaukset kannattaa poistaa vasta, kun asunnossa ei esim. maalata seiniä tai lattioita.

  3. Runkojen kiinnittäminen

    Kun rungot on saatu kasaan niin ensin asennetaan alakaapit. Alakaappeja asennettaessa kannattaa aloittaa nurkasta ja sahata ensimmäinen peitelevy oikeaan mittaan. Peitelevy leveyteen kannattaa kiinnittää huomiota, jotta vetolaatikot aukeavat ja mahdollinen kääntyvä ovi avautuu esim. sivuseinästä riippumatta. Peitelevyn voin kiinnittää seinää kulmaraudalla, mutta ehkä helpompaa on laittaa runko kohdalleen ja ruuvata peitelevy runkoon kiinni sisäpuolelta. Runkoon kannattaa porata esireiät ruuveille siistin lopputuloksen varmistamiseksi. Ennen rungon kiinnittämistä takaseinään rungon suoruus kannattaa varmistaa laserilla tai vatupassilla. Hyvä kikka voi olla myös se, että laittaa seinään alakaapin rungon yläkohtaan maalarinteipin, johon piirtää suoran vaakalinjan oikeaan korkeuteen. Tätä linjaa on sitten helppo hyödyntää, kun kaappeja venkslaa paikalleen ennen lopullista kiinnitystä. Luonnollisesti joka vaiheessa kannattaa varmistaa vatupassilla, että kaapit ovat suorassa joka suuntaan ja ristimitat pitävät paikkansa.

    Kun alakaapit on saatu paikalleen niin kannattaa ensin kiinnittää ne toisiinsa ja vasta sitten takaseinään. Tässä hommassa pikapuristimet ovat näppäriä, jotta kiinnityksestä tulee siisti. Kiinnityksessä voi edetä muutama kaappi kerrallaan.

    Alakaappien asennuksen jälkeen tulee yläkaappien vuoro. Yläkaappien kiinnityksessä hankalaa on saada suoraan ja oikeaan korkeuteen. Ammattiasentajat käyttävät tässä määrämittaista levyä, jonka päältä kaapit asennetaan. Jos sinulla ei ole tällaista levyä niin yksi helppo tapa on ruuvata seinään väliaikaisesti vaakakoolinki (esim. 48x98) oikeaan korkoon ja suoraan. Tässä taas voit hyödyntää vaakaan asennettua maalarinteippiä, johon olet piirtänyt vaakalinjan. Väliaikaisen koolingin huono puoli on se, että ruuvien reiät pitää paklata ja maalata, mutta tämä ei ole ongelma, jos esim. välitila laatoitetaan, joka on aika tyypillistä.

    Yläkaappien asentamisessa yläkaapin peitelevy sahataan samaan mittaan, kuin alakaapissa, jotta kaappien reunan linja on yhteneväinen. Yläkaapit kiinnitetään ensin toisiinsa ja sitten seinään samoin kuin alakaapit. Molemmissa tapauksissa kiinnitys tehdään vain ylhäältä. Muista myös sahata alakaappeihin ja yläkaappeihin tarvittavat läpiviennit sähköille ja vedelle. Toki esim. putkimieskin voi sahata omat reikänsä, jos on selvää mistä vesi tulee kaapin asentamisenkin jälkeen. Myös peitelevyt ja sokkeli asennetaan tässä vaiheessa.

  4. Ovien kiinnittäminen

    Jos olet päässyt näin pitkälle niin ovien kiinnittämisessä ei ole mitään ihmeellistä. Ensin saranat paikalleen ja sitten vain klikkailet ovat kiinni ja teet tarvittavat säädöt niihin.

    Työkalut:

    - Käsisirkkeli, rullamitta, kynä, kirvesmiehen suorakulma, 2 puristinta, pora, ruuvinväännin, vatupassi ja maalarinteippi

    Muutama vinkki:

    • Jos mahdollista niin osta keittiön “sisään kannettuna”. Näin säästät voimia ja voit varmistaa, että vaaranvastuu siirtyy sinulle vasta, kun materiaali on asunnossasi.

    • Jos kaapeissa on vikoja tai virheitä niin reklamoi heti kirjallisesti keittiön myyjälle. Sama pätee luonnollisesti kodinkoneisiin. Aika usein esim. pesukoneen joku suojapelti on vääntynyt ja kone pitää palauttaa ja tuoda uusi. Ota tarvittaessa kuvia viallisista tuotteista.

    • Suojaa lattiat huolella. Halvimman suojapahvin sijaan kannattaa harkita kunnollista itse kiinnittyvää muovisuojaa, joka kestää kulutusta, hiontapölyä ja jopa vettä.

    • Suojaa asennetut rungot ja myöhemmin pöytälevyt pahveilla, kunnes kaikki on valmista. Voit hyödyntää tähän pahveja, joissa keittiön kaapit tuodaan sinulle. Erityisesti liesi kannattaa suojata, jotta vahingossa tippunut ruuvari ei sitä riko.

    • Kun sahaat peitelevyjä niin voit kiinnittää levyyn maalarinteipin ja merkata sahauslinjan teippiin. Näin peitelevyyn ei jää kynän jälkiä ja sahauksesta tulee siistimpi, kun teippi estää levyä repeytymästä. Sahaa siltä puolelta, joka jää näkyville.

    • Varmista, että sahasi terä on uusi ja soveltuu levyjen leikkaamiseen. Mikään ei ole niin ärsyttävää, kuin huono sahausjälki kaiken mittaamisen ja miettimisen jälkeen.

    • Kirvesmiehen suorakulma on näppärä apu sahauksissa. Voit tukea käsisirkkelin ohjaimen suorakulmaa vasten ja varmistaa näin tarkan ja suoran sahauksen.

    • Tee esireikä ruuville poraamalla. Näin lopputuloksesta tulee siistimpi.

    • Varaa keittiön asentamiseen riittävästi aikaa. Tyypillisesti kasaukseen menee 1-2 päivää ja runkojen asentamiseen 1-2 päivää. Ovien ja vetimien kiinnittäminen menee jo nopeammin ja tason asentaminen riippuu materiaalista ja kalusteiden (allas, hella tms.) upotusten määrästä. Kaikkinensa keittiö on niin suuri investointi, että asennuksen kanssa ei kannata hosua.

    • Jos käytät asentajaa niin reklamoi mahdollisista virheistä heti kirjallisesti. Vaadi myös asentajaa korjaamaan virheet kohtuullisessa ajassa tai jos vaadit hinnan alennusta niin ole siinäkin selkeä. Ole kuitenkin rakentava ja vaatimuksissasi kohtuullinen. Virheitä sattuu ja joskus asentajan on vaikea tai jopa mahdoton päästä täydelliseen lopputulokseen, jos esim. seinät tai lattia on vino. Jos homma menee kuitenkin pieleen niin voit olla yhteydessä kuluttajaviranomaisiin ja tarvittaessa viedä asian kuluttajariitalautakunnan ratkaistavaksi.

Edellinen
Edellinen

Pergola ja aita

Seuraava
Seuraava

Ponttilautalattia