Pergola ja aita

Pergolan suunnittelu kannattaa aloittaa aikaisin keväällä erityisesti, jos on tarkoitus käyttää öljymaaleja (esim. Uulan petrooliöljymaali), jotka kuivuvat hitaasti ja maalaus on tarkoitus teettää kolmannella osapuolella. Yhden pohjamaalauksen ja yhden pintamaalauksen kuivuminen vie käytännössä noin kuukauden. Maalauksen teettäminen maalarilla voi kuitenkin olla sen arvoista sillä näin toimimalla saa hyvän lopputuloksen eikä tarvitse jännittää huonoja maaluskelejä. Näin toimimalla rakennuspaikalla maalataan vain sahatut pinnat.

Työn suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon seuraavia seikkoja:  

  • Rakenteen kestävyys (betonivalu ja vahva säädettävä pilarijalka) 

  • Ulkonäkö ja puuvalinnat (sahattu vai höylätty puu) 

  • Mahdollisuus istuttaa nurmikkoa tolpan juurelle (mullan syvyys betonin yläreunasta)  

  • Pilarijalan metalliosien piilottaminen katseelta (sivutukien jyrsiminen rakenteen sisään)    

  • Rakennustarvikkeiden saatavuus, varastointi ja kustannustehokkuus työn skaalautuvuuden  näkökulmasta (käytetään rautakauppatavaraa).     

Työ sisältää neljä eri vaihetta, joista ensimmäisessä hankitaan puumateriaali ja maalataan se. Tämä vaihe kestää noin kuukauden ja ja homman voi tehdä omalla tontilla suojan alla tai ulkoistamalla vaiheen ammattimaalarille. Toki pergolan tai aidan voi maalata myös, kun se on rakennettu ja maalaminen on helppoa hommaa, jonka voi hyvin tehdä myös itse.

Toisessa vaiheessa puretaan mahdolliset olemassa olevat rakenteet ja kaivetaan uusille perustuksille valukuopat sekä valetaan niihin pahviset valumuotit. Purkaminen ja uuden rakentaminen voidaan tehdä vaiheittain niin, että vanhaa pergolaa tai aitaa voi käyttää tukirakenteena työn edetessä. Näin toimimalla tolpat saa helposti valettua suoraan. Valukuoppa pyritään tekemään 50 cm syväksi ja valumuotti 40 cm pitkäksi. Tällä pyritään siihen, että valun päälle jää noin 10 cm:n tila, johon voidaan laittaa multaa nurmikon kasvualustaksi. Valumuotti kuivuu noin vuorokauden. Valumuotiksi soveltuu hyvin pahvinen valumuotti.    

Kolmannessa vaiheessa esivalmistellaan tolpat upottamalla yläjyrsimellä metallisosat puun sisään ja kiinnittämällä rakenne yhdeksi kokonaisuudeksi. Säädettävää pilarikenkää jatketaan 20 cm kierretangolla ja jatkomutterilla, jotta pystytolppien välissä oleva puuosa saadaan maanpinnan yläpuolelle niin, että se ei kosketa maata. Esteettisesti ratkaisu on kevyt ja ilmava, mutta kestävä. Valut mahdollistavat myös puutolppien vaihdot ja korjaukset tulevaisuudessa.   

Neljännessä vaiheessa asennetaan valmiit tolpat valumuotteihin ja kiinnitetään muut pergolan osat. Tavoitteena on upottaa pilarikenkä noin 15 cm syvyyteen, jotta puurunko ei kosketa maata ja edellä mainitulle kasvualustalle jää tilaa. Asennus tehdään kuivabetonilla ja asennus kuivuu noin vuorokauden. Mahdolliset aidat ja näkösuojat voi rakentaa niin, että rimoituksesta ei näe suoraan naapurin puolelle. Kaksinkertainen rimotus asennetaan tällöin limititäin. Rimoituksen alaosa sahataan loivaan kulmaan, jotta sadevesi ohjautuu maahan.  

Kaivuujäte hyödynnetään kiinteistöllä sijoittamalla se sille osoitettuun paikkaan tai toimitetaan sorttiasemalle muun mahdollisen purkujätteen mukana.  

Seuraava
Seuraava

Keittiön asentaminen