Laminaattilattian asennus

Netistä löytyy monia hyviä opetusvideoita laminaattilattian asennukseen. Kannattaa tutustua niihin etukäteen rauhassa ja miettiä työvaiheet läpi.  Laminaattilattian asennus on suhteellisen helppoa ja etenee nopeasti. Äänieristys ja höyrysulku on tärkeitä asioita muistaa, jotta työ ei mene uusiksi.

  1. Ennen kuin poistat vanhan lattiamateriaalin muista tehdä isännöitsijälle muutostyöilmoitus. Tämä ei ole välttämättä pakollista, mutta on hyvä konsultoida asiasta isännöitsijää etukäteen. Muutenkin työstä ja purusta voi tulla ääntä ja siksi on hyvä ilmoittaa asiasta isännöitsijälle ja naapureille.  

  2. Vanhoissa taloissa kannattaa selvittää onko lattiapinnoitteessa, liimoissa tai muissa alusrakenteissa asbestia. Netistä löytyy firmoja, jotka tekevät selvityksen koepalasta. Isännöitsijällä voi olla myös tarvittava tieto. Asbestikartoitus pitää tehdä ennen kuin ryhdyt purkutöihin ja jos lattiassa on asbestia täytyy purkutyö pitää tilata ko. töihin erikoistuneelta yritykseltä. 

  3. Poista listat ja vien ne pois ko. huoneesta. Huomaa, että listojen poistaminen voi tarkoittaa listojen alla olevien reikien täyttämistä ja hiontaa ja mahdollisesti seinät kannattaa maalata samalla. Tee kaikki tämä ennen uuden lattian asennusta.  Listojen asentamista on käsitelty myös maalamista koskevassa työohjeessa.

  4. Vanhan laminaattilattian purku on helppoa ja siihen ei tarvitse mitään erikoistyökaluja. Lattia on asennettu ns. kelluvaksi eli kun saat jonkun palan nurkasta irti niin lattia on helppo purkaa paloiksi. Sama pätee moniin parketteihin.  

  5. Purettu lattia kannattaa viedä heti ulos ja kierrätyskeskukseen. Muutoin purkujäte on tiellä uutta lattiaa asennettaessa. Lattia voidaan kuljettaa ulos esim. suursäkillä tai muovilaatikoissa. Suursäkin saat muutamalla eurolla rautakaupasta.  

  6. Poista betonin päältä myös kaikki muut alusmateriaalit. 

  7. Imuroi lattia huolella ja poista kaikki irtoroskat. 

  8. Asenna höyrysulku lattialle ja teippaa se huolella saumoista yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Teipin tulee olla ns. höyrysulkuteippiä, jotta mahdollinen kosteus ei tule siitä läpi. 

  9. Asenna askeläänieriste tai käytä laminaattia, johon on valmiiksi asennettu askeläänieriste (helpoin ratkaisu). 

  10. Mittaa huoneen leveys ja varmista, että viimeinen asennettava pala ei ole liian kapea. Jos viimeinen pala on liian kapea niin työ täytyy aloittaa halki sahatulla laminaatilla. Tällöin myös viimeisestä palasta tulee automaattisesti riittävän leveä ja se voidaan asentaa.

  11. Aloita nurkasta ja noudata laminaattipaketissa olevia ohjeita. Huomaa, että laminaattipaketit tulee tuoda huoneistoon etukäteen (valmistajan ohjeen mukaisesti, noin 2 vrk), jotta kosteus ja lämpö ovat samat kuin huoneistossa.  

  12. Etene rivi kerrallaan ja huolehdi, että seinän ja lattian väliin jää vähintään 6 mm rako kaikissa suunnissa (laminaatti elää). Tähän on olemassa muovikiiloja, joilla raon syntyminen voidaan helposti varmistaa. Varmista, että laminaattien pontit ovat kohdillaan lyömällä aina välillä laminaatin sivuun vasaralla niin, että välissä on kiristämiseen tarkoitettu puupala (muutoin laminaatti menee rikki).

  13. Leikkaa laminaatti laminaattileikkurilla tai käsisirkkelillä. Käsisirkkeli on myös kätevä, jos ja kun joudut halkaisemaan laminaattia pituussuunnassa. Ennen leikkaamista mittaa huolellisesti ja varmista, että olet leikkaamassa oikeasta päästä. Mittauskohdan voi merkitä esim. lyijykynällä ja suorakulmalla laminaattiin.  

  14. Lattian läpi tulevien vesiputkien kohdat voit merkata laminaattiin helposti siihen tarkoitetulla muotoon asettuvalla muotokammalla. Helpointa on ostaa rautakaupasta valmis setti, jossa on muovikiiloja, viimeisen palan asennukseen tarkoitettu vetorauta, ponttien kiristämiseen tarkoitettu puupala ja muotokampa. Pattereiden kohdat leikataan pistosahalla laminaattiin.  

  15. Viimeinen laminaatti asennetaan siihen tarkoitetulla raudalla.  

  16. Asenna seinä- ja kynnyslistat ja varo ettet vahingoita juuri asennettua lattiaa. 

    Tarvittavat työkalut ja materiaalit:

    • Laminaattileikkuri

    • Muovikiiloja

    • Vetorauta (viimeisen palan asentamiseen)

    • Lyöntikapula (puupala laminaatin kiristämiseen)

    • Muotokampa (vesiputken muodon kopioiminen laminaattiin)

    • Pistosaha

    • Käsirkkeli ja/tai pöytäsirkkeli

    • Mitta ja suorakulma

    • Höyrysulku

    • Askeläänieriste

    • Laminaatti (askeläänieriste voi olla integroituna)

Edellinen
Edellinen

Terassin rakentaminen

Seuraava
Seuraava

Seinien maalaaminen