Terassin rakentaminen
Terassin rakentaminen ei ole monimutkaista, mutta sen vaatimaa työmäärää ei kannata aliarvioida. Kuten kaikessa rakentamisessa niin myös terassin rakentamisessa saa varautua kantamaan ja logistiikka onkin hyvä suunnitella huolella. Rakentaminen muodostuu neljästä eri vaiheesta, joista kivoin on tietysti kannen rakentaminen, jossa hyvin tehty suunnittelu ja pohjatyö palkitaan. Mahdolliset luvat ja ilmoitukset taloyhtiölle on myös hyvä hoitaa hyvissä ajoin etukäteen.
Suunnittelu
Pohdi minkälaisen terassin haluat ja mitä sinne pitäisi mahtua. Mieti erilaisille toiminnoille (grilli, pöytä, sohvaryhmä, työkaluvaja jne.) paikat ja varmista, että ne mahtuvat terassille.
Tee suunnitelma kirjallisesti (esim. ppt) ja laadi myös lista (excel) hankittavista materiaaleista. Kilpailuta hankinnat tarvittaessa ja vaadi sekä varmista, että toimitettu materiaali (puu) on laadukasta ja virheetöntä. Varmista myös kuljetukset ja jos mahdollista huolehdi siitä, että rakennusmateriaali (esim. sepeli) tulee suoraan lähelle rakennuspaikkaa.
Suunnittele ylipäätään logistiikka ja pyri välttämään turhaa kantamista.
Pohjatyöt
Mahdollisen vanhan terassin tai esim. kivilaatoituksen purku, poiskuljetus, uudelleenkäyttö tai varastointi.
Terassin ääriviivojen merkkaaminen maastoon.
Pohjaa tehtäessä on ideana asentaa terassi pinnalle, joka ei roudi. Näin ollen maan koostumus määrittelee pohjan rakenteen. Tässä oletettu, että maa ei juurikaan roudi eli pintamaan vaihto riittää.
Irtomaan, esim. mullan poistaminen terassin pohjan alueelta, poiskuljetus, uudelleenkäyttö tai varastointi.
Sepelin asennus ja tasoitus lapiolla pohjakuvan mukaisesti. Jos hankit esim. suursäkin sepeliä niin tilaa se kuljetuksella, joka voi nostaa säkin suoraan asennuspaikan viereen. Näin vältät turhaa kantamista. Tyypillisesti noin 5-10 cm sepeliä riittää pinnan tasaamiseen.
Asenna suodatinkangas sepelille (suodatinkangas estää kasvien kasvamisen terassin lautojen välistä)
Laattojen tai lekaharkkojen sijoittaminen suodatinkankaalle niin, että jokaisen ruoteen alle tulee harkko noin 60 cm välein.
Rungon rakentaminen
Ristikkorungon rakentaminen pohjakuvan mukaisesti
Rungon koolausväli max. 60 cm, pohjassa kannattaa käyttää kyllästettyä puuta, jos mahdollista. Runko voidaan kasata pitkillä ruuveilla, esim. 9 cm, jos käytetään kyllästettyä kakkonelosta (48x98).
Runko kannattaa rakentaa mahdollisimman matalaksi, jotta rungon näkyminen voidaan minimoida. Vaihtoehtoisesti terassin reunaan asennetaan lauta, joka estää rungon näkymisen. Jos terassi tulee korkeaksi pitää varautua myös askelman / portaiden rakentamiseen.
Mikäli pihan kaato aiheuttaa ongelmia oikaistaan runko kohtisuoraan asennettavilla tuilla. Lähtökohtaisesti talon reunustan tulisi olla vino niin, että vesi valuu talosta poispäin eikä rasita turhaan talon sokkelia.
Rungon suoruuden voi varmistaa linjalangoilla, jotka on vedetty suoraan. Vaihtoehtoisesti ja usein olen vain käyttänyt pitkää vatupassia. Tämä toimii, jos terassi on pieni.
Puuosien ja laattojen väliin asennetaan kosteussulku (esim. palanen kattohuopaa). Näin vesi ei nouse kapilaari-ilmiön myötä runkoon ja mädätä sitä.
Kannen rakentaminen
Kansilautojen asentaminen talon seinän suuntaisesti. Kannattaa aloittaa terassin ulkosivusta, johon myös reunalauta asennetaan. Reunalauta tulee samaan tasoon terassilaudan kanssa tai hieman sen alle. Vaihtoehtoisesti reunalaudan voi laittaa terassin sivuun niin, että sen sen yläpuoli on samassa tasossa terassilaudan kanssa.
Kannattaa käyttää A2 laatuisi terassiruuveja, jotta ne eivät katkeile ja jotta niitä voi myöhemmin tarvittaessa kiristää.
Lautojen välit kannattaa tehdä aika kapeiksi sillä terassin kuivuessa raot kasvavat. Esim. lyijykynän paksuus on jo aika paksu.
Lautojen päissä ja mahdollisissa jatkoskohdissa kannattaa porata reiät lautaan ennen ruuvaamista, jotta lauta ei halkea. Tarvittaessa reiän voi tehdä vähän vinoon.
Kannen muodon sahaaminen, jos muoto ei ole esim. suorakulmio. Pistosaha toimii tässä mainiosti hyvänä työkaluna.
Kannen kyllästäminen (kansi voidaan kyllästää ja sävyttää vuoden päästä asennuksesta). Jatkossa kansi pitää kyllästää 1-2 vuoden välein, jotta terassi säilyy siistinä.
Terassin rungon maisemointi istutuksilla tms, jos reunalautaa ei voida terassin muodosta johtuen asentaa. Jos terassi on suorakaiteen muotoinen, asenna reunalaudat.
Tarvittavat työkalut ja materiaalit:
Käsisirkkeli ja/tai pöytäsirkkeli
Ruuvinväännin
Porakone ja sopiva puuporanterä (reikä hiukan pienempi kuin ruuvin halkaisija
Mitta ja suorakulma
Pistosaha, jos terassiin pitää sahata muotoja
Laattoja tai esim. lekaharkkoja
Suodatinkangasta
Kyllästettyä puuta niin runkoon kuin kanteenkin. Vaihehtoisesti voi käyttää esim. lehtikuusta, mutta ainakin omat kokemukseni ovat hiukan huonot ja terassi meni muutamassa vuodessa epäsiistiksi. Toki voi johtua siitä, että en laittanut terassiin mitään öljyä tai muuta suoja-ainetta, koska oletin, että lehtikuusi ei tällaista tarvitse. Väriltään terasssi oli kyllä kaunis harmaa.